Hypnoseffect       - direct en effectief -

Wat is hypnotherapie? 

 


Bij hypnotherapie gebruik je hypnose om fysieke en psychische problemen op te lossen. De therapeut gebruikt daarbij technieken die ervoor zorgen dat je in hypnose gaat. Hypnose is een staat van veranderd bewustzijn, een ontspannen trance, te vergelijken met dagdromen. Je bent ontspannen, maar wel met een sterk gerichte focus  op één ding: werken aan de oplossing van je probleem.

Iedereen maakt regelmatig een vorm van spontane hypnose mee: als je zó geconcentreerd bezig bent, verdiept in een boek of film, dat je het niet merkt als iemand binnenkomt of iets tegen je zegt. Je hoort het wel, maar bent er niet mee bezig. Je bent ontspannen, waardoor je volledig gefocust kunt zijn op die ene bezigheid, die film of dat boek.

Hypnose gebruikt de kracht van je eigen brein om je probleem op te lossen of om een positieve verandering te bewerkstelligen. Iedereen heeft die kracht, iedereen heeft een brein dat tot bijzondere dingen in staat is. Een korte uitleg hoe dat werkt:

Je brein kent een aantal ‘onderdelen’:

* je bewuste brein, dat nadenkt, beslissingen neemt en bewust actie onderneemt.

* Je hebt je onbewuste brein, dat je lichaamsfuncties zoals ademhaling, bloedsomloop, spijsvertering e.d. aanstuurt zonder dat je daarbij na hoeft te denken.

* En dan heb je ook nog het onderbewuste brein; je onderbewustzijn zoals we dat noemen. Daarin zitten alle ervaringen en overtuigingen die je in je leven hebt meegemaakt of opgedaan. Alles wat je in je leven hebt geleerd, wat je je eigen hebt gemaakt, wat een ingesleten gewoonte is geworden, is daarin opgeslagen, in automatisch werkende ‘programmaatjes”. Zo heb je programmaatjes voor al je gedrag en gedachten; bijvoorbeeld voor fietsen en lezen, je voorkeur of afkeer van bepaalde voedingsmiddelen, maar ook programmaatjes voor roken, (te veel) lekker eten, hooikoorts, hoogtevrees enz.

Die programmaatjes zijn niet zomaar aan te passen, onbewuste overtuigingen en gewoontes zijn heel hardnekkig en diep ingesleten. Er zijn namelijk allerlei positieve redenen aan gekoppeld waardoor het onderbewustzijn hier stug aan vasthoudt. Zélfs als je bewuste brein er anders over denkt…. Dat is prima, behalve als je er juist vanaf wil!

Zo weet elke roker met zijn bewuste brein dat roken slecht voor je gezondheid is en dat je het beter kunt laten. Maar een poging om te stoppen wordt dan tegengewerkt door je onderbewustzijn, dat een aantal positieve redenen aan het roken heeft gekoppeld. In je onderbewustzijn is bijvoorbeeld ooit opgeslagen dat je het roken nodig hebt om je te concentreren, dat roken gezellig is, dat het lekker is, dat je er rustiger van wordt, enz.. Zo werkt dat ook bij afvallen, bij angsten, chronische pijn, noem maar op…. Het is een diep ingesleten gewoonte of ‘programmaatje’ geworden waar je onderbewustzijn hardnekkig aan vasthoudt. Je onderbewustzijn heeft immers de sterke overtuiging dat het om een bepaalde reden goed, fijner of beter voor je is. Zélfs als je bewuste deel iets anders zegt! 

Je bewuste brein kan namelijk wel iets anders beweren of beredeneren, maar je onderbewustzijn wordt beschermd door de zogenaamde ‘kritische factor’. Dit is een soort firewall die de informatie van je bewuste brein razendsnel vergelijkt met de informatie in je onderbewustzijn. Als die informatie afwijkt van wat in je onderbewustzijn is opgeslagen, wordt het afgewezen. Het klopt immers niet met wat diep van binnen verankerd zit. De informatie van je bewuste brein wordt dan écht niet jouw nieuwe, betere overtuiging en ondanks al je mooie verstandelijke argumenten en redeneringen val je toch terug in oude patronen, of hou je toch vast aan dat ongemak.

Deze ingesleten gedrags- of gedachten-gewoonten in je brein-computer zijn dus lastig te veranderen, maar dit is precies wat hypnose wél kan! Met behulp van de ontspannen trance en gerichte suggesties verlaagt hypnose de kritische factor, ofwel de ‘firewall’, zodat het onderbewustzijn toegankelijk én ontvankelijk wordt voor positieve, betere “programmaatjes”. Je kunt zo het bestaande belemmerende programmaatje herschrijven of her-programmeren. Je onderbewustzijn krijgt een andere overtuiging en je gaat je daardoor ook anders gedragen of anders voelen. 

Let op:  hypnotherapie is geen vervanging voor medische zorg! Wie in een behandeltraject zit en/of medicatie gebruikt moet dit vooral voortzetten. Hypnotherapie kan echter wel een waardevolle en effectieve aanvulling zijn, die herstel bevordert, pijn en ongemak vermindert of bijwerkingen beperkt. 

Hypnotherapie heeft inmiddels zijn plek verworven in de reguliere zorg: in zo'n 70 Nederlandse ziekenhuizen maken artsen gebruik van hypnose bij de behandeling van zowel fysieke als psychische klachten. Er worden zelfs operaties uitgevoerd met hypnose i.p.v. narcose.